Het is onze droom om mensen die herstellen van een (langdurige) verslaving en mensen met een forensische titel met een verslavingsachtergrond, te begeleiden naar een zelfredzaam bestaan.
Begeleiding en zelfredzaamheid
Met de omslag in de zorg en de inzet op preventie en positieve gezondheid vanuit de overheid is het belangrijk dat mensen zo lang mogelijk in hun eigen omgeving blijven wanneer ze zorg nodig hebben. Gezien de huidige problemen op de woningmarkt is het voor veel mensen geen optie om intern ergens te gaan verblijven, terwijl er geen zekerheid op een woning is bij uitstroom. Dit levert voor mensen die kampen met verslavingsproblematiek die na hun klinische opname gebaat zijn bij een verblijf in een safehouse, een probleem op.
Human Trust Care heeft dit probleem ingezien en is een zorgorganisatie gestart die zich heeft gespecialiseerd in het concept “beschermd thuis”. De zorg die hoort bij beschermd wonen, gegevens aan mensen die in hun eigen woning blijven.
Forensische titel
Wanneer een cliënt met een forensische titel zich aanmeldt bij Human Trust Care bekijken we samen of hij/zij voldoet aan de voorwaarde van een verslavingsachtergrond om een traject te volgen bij Human Trust Care. En welke organisaties, familie en vrienden iets kunnen betekenen zodat alles goed op elkaar aansluit. Er is in elk geval veel afstemming met reclassering, politie en de behandelaar nodig.
Omdat deze cliënten veel behoefte hebben aan psychische ondersteuning, werken we met professionals met specifieke expertise over forensische/verslavingszorg. Een belangrijk focuspunt is het voorkomen van terugval in delict en verslavingsgedrag, waarbij herstelondersteunende zorg ook het uitgangspunt is.
12-stappen Minnesota model
Een beschermde woonvorm die middels een vast programma begeleiding biedt aan mensen die een 12-stappen Minnesota behandeling klinisch succesvol hebben afgerond. En mensen met een forensische titel en een verslavingsachtergrond die bereid zijn volgens het 12-stappen Minnesota model begeleid willen worden naar zelfredzaamheid. Onze begeleiders hebben jarenlange ervaring in het begeleiden van verslaafden in herstel met of zonder forensische titel.
Met behulp van ons vaste programma leert de cliënt een nieuwe structuur op te bouwen en deze vast te houden. Deze structuur helpt bij het organiseren en in stand houden van alle leefgebieden. Ook helpen wij cliënten inzicht te krijgen in hun vastgeroeste ongezonde patronen en deze om te buigen naar nieuwe gezonde patronen. Daarnaast nemen de cliënten deel aan externe 12-stappen zelfhulpgroepen. Ook dit draagt bij aan het behoud van hun herstel, doordat mensen leren zich te uiten, om hulp te vragen en elkaar te ondersteunen. Ze leren hierdoor wanneer het nodig is, naar de juiste hulp te zoeken en deze te vinden.
Dit alles vergroot het behoud op herstel aanzienlijk en in de afgelopen jaren is gebleken dat deze manier van begeleiden zeer succesvolle resultaten geeft. Het is de investering waard.
